12 december 2023

OOG-st Met Andere Ogen Doen-Dag 2023

We zijn druk bezig met het bundelen van alle opbrengsten van de Met Andere Ogen Doen-Dag. In januari kunnen jullie de beeldende én informatieve verslagen verwachten. Die bieden volop handvatten en inspiratie om samen nog meer impact te maken in jouw regio. Maar we lichten graag alvast een tipje van de sluier op, met een aantal waardevolle bijdragen op de OOG-st kaarten.

We vroegen alle deelnemers aan de energieke Doen-Dag een antwoord te geven op de vragen ‘Waarvan gingen jouw ogen stralen vandaag?’ en ‘Welk inzicht of idee dat je vandaag hebt opgedaan, ga je direct toepassen in je werk én hoe ga je dat doen?’ En één ding is zeker: ook via de OOG-st kaarten spatte de energie ervan af. 

Waarvan gingen jouw ogen stralen vandaag?

Niet alleen werden de geweldige moderatie van Minchenu en de stem van Kasper enorm gewaardeerd, ook hebben deelnemers ervaren dat er een gedeelde wens is om het verschil te maken. Daarnaast werd er ervaren dat er veel mensen zijn de verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp willen versterken en dat dat mogelijk is #goodpractice.

Welk inzicht of idee dat je vandaag hebt opgedaan ga je direct toepassen in je werk?

Patrick van Veen heeft de deelnemers doen inzien dat ‘van samenleven naar samenwerken’ begint met verbinding. Dat het van belang is om tijd te maken voor aandacht en laagdrempelig contact, en ruimte voor het stellen van ‘domme vragen’. Ook heeft hij de deelnemers doen inzien dat het gedrag van pubers heel waardevol is: zij kennen een nieuwsgierigheid die wij als volwassenen veelal niet meer kennen. Hun risicovolle en ongefocuste gedrag hebben een functie in de groep, namelijk het opdoen van nieuwe inzichten en het binnenbrengen van ervaringen. Dit heeft de deelnemers aangezet om de puber in zichzelf te koesteren. 

Miquel inspireerde en raakte de deelnemers met zijn persoonlijke woorden. Hij gaf een deelnemer het gevoel alsof zij één van de jongeren uit haar regio de woorden zag uitspreken die de jongere op dat moment nog niet durfde te zeggen. 

Mirella van Minderhout heeft de deelnemers het belang meegegeven van het luisteren en vragen stellen. ‘Erken, erken, erken (en erken)’. Dat het een kwestie is van volhouden, vasthouden, bouwen en achteroverleunen. Dat heeft deelnemers in de spiegel doen kijken en zichzelf de vraag te stellen: ‘wat kan ik anders doen?’. 

Meer waardevolle inzichten

Maar er zijn natuurlijk veel meer waardevolle inzichten en ideeën opgedaan. Een kleine greep: 

  • Om de taal en cultuur van het onderwijs beter te begrijpen, ga ik vaker op de thee als gemeente-ambtenaar.

  • Samenwerken gaat niet vanzelf. Het is actief vouwen aan relaties, vertrouwen en verschillen benutten.

  • Ga in de verschillende perspectieven staan en zie, voel en beleef van daaruit.

  • Het is van belang om alle ketenpartners aan de voorkant te laten aansluiten.

Meer lezen over de opbrengsten van de Met Andere Ogen Doen-Dag? En/of op zoek naar handvatten en inspiratie om samen impact te maken in jouw regio? Houd dan de nieuwsbrief in de gaten!