Beweging brengt verandering: samen terugblikken en vooruitkijken
De zomer is een goed moment om even stil te staan bij wat we met elkaar hebben opgebouwd. En om vooruit te kijken naar wat er nog komt. Het afgelopen halfjaar zagen we hoe ons netwerk zichtbaarder werd en hoe samenwerking steeds meer in samenhang plaatsvindt. Tussen netwerken, tussen domeinen en tussen mensen die het verschil maken voor kinderen en gezinnen.
We merken het aan de reacties uit het netwerk: Met Andere Ogen valt op. Niet alleen door wat we doen, maar ook door hoe we het doen: samen met andere netwerken, met landelijke en regionale overheden en partners in onderwijs, jeugdgezondheidszorg, jeugdhulp en kinderopvang
De beweging richting inclusiever onderwijs wordt, ondanks de nodige uitdagingen, breder voelbaar. Samen bouwen we aan een nieuw verhaal waarin het gaat over gelijke kansen voor kinderen om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Juist die domeinoverstijgende samenwerking, in het belang van gezinnen, zien we groeien. En daar dragen wij graag aan bij met kennis, inspiratie en ontmoeting.
Samen leren en inspireren
Het afgelopen halfjaar stond dan ook bol van de waardevolle ontmoetingen en inhoudelijke stappen. Zoals de studiemiddag in Breda met inclusief onderwijs als thema en twee vruchtbare intervisiebijeenkomsten waar professionals ervaringen uitwisselden en van elkaar leerden. En natuurlijk het webinar over de Lerende Praktijken, waar veel waardevolle inzichten werden gedeeld om de interprofessionele samenwerking binnen en tussen de domeinen nog meer te versterken.
Ook achter de schermen waren en zijn we actief, zoals met onze bijdrage aan de onderwijs-zorg-kinderopvangtafel. We denken mee, delen kennis en brengen partijen samen. Met als resultaat dat de ambities van de verschillende sectoren steeds dichter bij elkaar komen en samenhang ontstaat tussen landelijke agenda’s zoals die van de hervormingsagenda Jeugd, inclusieve kinderopvang en inclusief onderwijs.
Nieuwe rol in de Verbindingsroute
We zien daarbij dat de versterking van de pedagogische basis steeds serieuzer wordt opgepakt. Gemeenten maken hierin zichtbare stappen, onder andere door de kinderopvang actiever te betrekken. Dat laat zien dat goede voorbeelden anderen inspireren en ertoe doen.
Een belangrijke stap in het verder verstevigen van die pedagogische basis is onze vernieuwde rol in de Verbindingsroute. Vanuit Met Andere Ogen gaan we samen met onze partners de lerende aanpak verder vormgeven en coördineren. Een rol die past bij onze kracht: verbinden, verdiepen en doorvertalen naar wat lokaal werkt.
Knelpunten ophalen en agenderen
Met Andere Ogen staat bekend om leren, inspireren en verbinden. Maar onze agenderende rol bouwen we verder uit. Na de zomer gaan we praktijkknelpunten nog concreter ophalen en samenbrengen tot inhoudelijke signalen die we inbrengen bij landelijke tafels.
We nodigen jullie van harte uit om daar ook weer aan bij te dragen. Zodat wat lokaal knelt, landelijk wordt gezien en gehoord.
Om naar uit te kijken
Op 8 oktober vindt de regionale Doen-Dag Friesland plaats: een dag waarop onderwijs en zorg elkaar ontmoeten in taal én inhoud. Met krachtige sessies, gedreven sprekers en een sterke verbinding met de praktijk, belooft het een inspirerende dag te worden. Samen met Stichting Friese Wind en Fryske Regiovisie Jeugdhulp organiseren we deze dag voor een breed publiek van professionals, leidinggevenden en bestuurders.
Daarnaast bereiden we met partners een dialoogmiddag voor én we werken we toe naar een nieuwe editie van de landelijke Doen-Dag in het eerste kwartaal van 2026.
Op naar een nieuw seizoen van krachtige en inclusieve samenwerking
Met Andere Ogen wenst iedereen een zomer met ruimte om op te laden, even afstand te nemen en opnieuw te voelen waar je het voor doet. Na de zomer bouwen we graag samen verder aan stevige, inclusieve netwerken rond kinderen, dichtbij huis en vanuit vertrouwen in elkaar.
Namens het team van Netwerk Met Andere Ogen,
Vera Naber, netwerkregisseur