De Netwerktafel brengt de beweging verder

De ontwikkelkansen van kinderen vergroten door samenwerking tussen onderwijs, zorg en jeugd. Iedere deelnemer aan de netwerktafel van Met Andere Ogen voelt gedeeld eigenaarschap voor deze opgave. Maar hoe komen we daar? Welke rol neemt de Netwerktafel in? De Netwerktafel wil voor aankomend jaar concrete stappen formuleren die ze willen bereiken om toe te werken naar de stip op de horizon. Een inkijkje in de bijeenkomst van de netwerktafel van 17 maart.

Het is duidelijk dat de manier waarop de netwerktafel het wil aanpakken anders is dan andere tafels. Waar andere overlegtafels vaak werken vanuit vertegenwoordiging van belangen, bestaat de netwerktafel Met Andere Ogen uit perspectieven. Er zijn geen belangen die verdedigd moeten worden, maar er is één gedeeld belang. De verschillende perspectieven aan de tafel maken het mogelijk om vanuit verschillende ogen te kijken wat er nodig is om de opgave te realiseren.

Ontgroeven

De netwerktafel wil ontgroefd blijven. Ze bereiken dit door personen uit de praktijk te laten deelnemen. Met Andere Ogen is van onderop en het kind staat altijd centraal. De Netwerktafel wil op andere plekken waar bijvoorbeeld nieuw beleid gemaakt of getoetst wordt, bijdragen door steeds te wijzen op waar het echt over gaat. We laten steeds zien wat er gebeurt in de praktijk en wat we daarvan kunnen leren. We delen goede voorbeelden, signaleren knelpunten en bieden oplossingen voor knelpunten. Alle leden van de netwerktafel dragen de bedoeling met zich mee en brengen het in op de eigen plekken.

Van optellen naar vermenigvuldigen

Met elkaar is ook gesproken over het strategisch uitvoeringsplan Met Frisse Blik, de activiteiten die Met Andere Ogen voor de komende tijd gepland heeft en hoe de netwerktafel een klankbordgroep voor de netwerkregisseur kan zijn. Hoe worden kleine dingen samen meer? Er gebeurt heel veel, het netwerk is actief en die energie is op veel plekken voelbaar. Inzicht in de structuur en groei van het netwerk en gebruik maken van de kracht van een ‘binnen- en buitenring’ zijn daarbij onderwerpen die samen met de netwerktafel nader uitgewerkt gaan worden.

Verschillende regelingen inzetten voor onze opgave

Om de beweging in de regio te stimuleren wil de netwerktafel kijken hoe we verschillende regelingen vanuit een breed jeugdperspectief t.w. publieke gezondheid, jeugdwet, onderwijs, sociale zaken (kinderopvang) kunnen koppelen aan onze opgave. Denk bijvoorbeeld aan het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) of Integraal Zorgakkoord (IZA).

Heb jij hierover al goede ideeën? Deel ze dan met ons.