Dialoog #14: terug naar mensgericht werken

De veertiende dialoogavond van Met Andere Ogen op 18 april 2024 in Pakhuis de Zwijger zou eigenlijk niet nodig moeten zijn geweest, constateerden de deelnemers in de loop van het gesprek. Want wat is er vanzelfsprekender dan mensgericht werken? Is er iemand die niet mensgericht wil werken in het domein waarin alles draait om werken met mensen? Hoe kunnen we dan terug naar iets dat zo vanzelfsprekend is? Blijkbaar is er ergens iets misgegaan en zijn we 'in de vaart der volkeren' het zicht op de menselijkheid verloren. Zo ervaren we het in ieder geval vaak: we persen elkaar in afvinklijstjes, scores, targets, wetten en regels, maar waar is in al die meet- en regeldrift de mens?

Een dialoog in twee scènes tussen twee keer vier personages, en een gespreksleider. 

Personages:

De jongere: Stan Korzelius (17 jaar, zat een aantal jaren thuis, kwam in contact met Wel in Ontwikkeling, die hem weer perspectief bracht, werkt nu als medewerker van een buitensportbedrijf).
De docent: Marijke Welten (eigenaar van Hordes en Klasdraf, begeleiding in leren, en docent en projectleider onderwijsvernieuwing bij het Dominicus College in Nijmegen).
De onderwijsbestuurder: April van Loenen (lid van het College van Bestuur bij Dunamare Onderwijsgroep).
De verandermanager: Gieke Buur (Schooldirecteur School of Softies, programmamanager Ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd).
De onderzoeker: Astrid Ottenheym (adviseur, onderzoeker, spreker, pedagoog, transitiebegeleider, ontwikkelaar (Wegwijs in Gedrag), sparring partner).
De ouder: Zahra Taghlaoui (sociaal-cultureel werker, ouderkamer begeleider).
De bestuurder kinderopvang: Ilse Raasing (directeur-bestuurder Stichting Kinderopvang Waterland).
De intern begeleider: Gea Staal (intern begeleider en onderwijscoach op basisschool de Bron)
De gespreksleider: Natasja van den Berg.

Lees het hele verslag op onze website en bekijk de videoregistratie.