14 augustus 2023

IZA-regeling gepubliceerd

De regeling voor de specifieke uitkering (SPUK) bestemd voor de doelen van het Integraal Zorgakkoord (IZA) over de jaren 2023–2026 is in de Staatscourant verschenen. De minister verleent de uitkering voor het jaar 2023 ambtshalve uiterlijk 30 september 2023.

De aanvraag tot verlening van een uitkering voor de jaren 2024, 2025 en 2026 moet worden ingediend in de periode van 15 november 2023 tot en met 31 december 2023.

Integraal Zorgakkoord (IZA)

In september 2022 is het Integraal Zorgakkoord (IZA) ondertekend door een groot aantal bij de zorg betrokken partijen (zoals patiënten- en artsenfederaties), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Overkoepelend doel van dit akkoord is het Nederlands zorgstelsel toegankelijk, goed van kwaliteit en betaalbaar te houden. In het IZA is afgesproken dat voor gemeenten in de periode van 2023 tot en met 2026 structureel maximaal € 150 miljoen per jaar beschikbaar is om bij te dragen aan het verwezenlijken van de doelen van het IZA. 

De middelen worden verdeeld per samenwerkingsregio. Uitgangspunt voor de regio-indeling zijn de zorgkantoorregio’s. Van elke samenwerkingsregio is één gemeente mandaathouder. Deze gemeente ontvangt en beheert de middelen.

Opstellen van een regiobeeld, regioplan en mandaatstructuur

Voor de aanvraag van de uitkering voor 2024-2026 levert elke regio een regiobeeld, regioplan en mandaatstructuur aan. Zorgverzekeraars, zorgprofessionals, zorgaanbieders en gemeenten hebben daarbij een gedeelde verantwoordelijkheid, elk vanuit hun eigen rol. Zij betrekken steeds het inwoner- en patiëntperspectief.

In het regiobeeld wordt een prognose van toekomstige zorgvraag en daarvoor relevante informatie over de bewoners van de regio gegeven, gepaard aan een inschatting van de capaciteit en prestaties van de zorg, welzijn en ondersteuning. Met name wordt daarbij aandacht besteed aan het verschil tussen de toekomstige zorgvraag en zorgaanbod.

In het regioplan worden de onderwerpen benoemd waarvoor in het bijzonder aandacht zal zijn gedurende de periode waarvoor de uitkering ter beschikking is gesteld. Dit zijn de gebieden waar de risico’s het grootst zijn dat de toegankelijkheid, betaalbaarheid en de kwaliteit van zorg in het geding komen en/of de gezondheidsverschillen relatief groot zijn. Voor zover relevant, wordt een plan van aanpak opgesteld waarin is beschreven hoe de inzet van de gemeenten in regio eruitziet en welke middelen daartoe worden bestemd.

In de mandaatstructuur wordt vastgelegd op welke wijze een en ander gebeurt en aan wie welke verantwoordelijkheden worden toebedeeld. Voor de mandaatstructuur kan worden aangesloten bij het concept van de Norm voor Opdrachtgeverschap (NvO) voor jeugdzorg, maatschappelijke opvang en beschermd wonen. 

De inhoudelijke en procesmatige criteria voor de regiobeelden en -plannen zijn door de bij het IZA betrokken partijen vastgesteld en vastgelegd in het document 'Criteria Regiobeelden en regioplannen'.

Wat is de relatie tussen IZA en GALA?

Het Integraal Zorgakkoord (IZA) richt zich in hoofdzaak op de houdbaarheid van het Zorgstelsel, met als invalshoek de Zorgverzekeringswet. Het GALA richt zich hoofdzakelijk op het bouwen aan een fundament voor een gerichte aanpak op het gebied van preventie, gezondheid en sociale basis, waarin een gezonde samenleving centraal staat. Vanuit het IZA wordt deze gerichte aanpak gezien als voorwaarde voor de beweging naar de voorkant waar gemeenten een belangrijke rol in spelen, onder meer door het versterken van de sociale basis, het aanpakken van gezondheidsachterstanden en de toepassing van ‘health in all policies’.

In de IZA-regeling wordt geen uitkering verstrekt voor activiteiten waarvoor reeds een uitkering is verstrekt op grond van de brede SPUK voor het GALA.

Download de regeling