Kamerbrief onderzoeken kinderopvang

Het is van belang dat de kinderopvang toegankelijk is voor elk kind en ieder kind op de juiste plek in de opvang terecht komt. Dat geldt ook voor kinderen met een extra zorg- of ondersteuningsbehoefte en een anderstalige achtergrond. Minister van Gennip (SZW) informeert de kamer middels een kamerbrief over 4 onderzoeken naar kinderopvang.

Kinderopvang is onmisbaar bij het ondersteunen van ouders in het combineren van arbeid en zorg en een randvoorwaarde voor de arbeidsparticipatie van ouders. Daarbij levert kinderopvang een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen. Het is dan ook van belang dat de kinderopvang toegankelijk is voor elk kind en ieder kind op de juiste plek in de opvang terecht komt, zo ook kinderen met een extra zorg- of ondersteuningsbehoefte en een anderstalige achtergrond. Om meer inzichten te krijgen in het aanbod, de behoefte en effecten van kinderopvang heeft minister van Gennip (SWZ) verschillende onderzoeken laten uitvoeren. 

De volgende onderzoeken worden in de kamerbrief besproken:

  1. Plusopvang in Nederland, een verkenning.

  2. Inclusieve kinderopvang, kwaliteit onderzoek naar de ervaringen van ouders.

  3. Verkenning meertalige en anderstalige kinderopvang.

  4. De effecten van kinderopvang op de cognitieve en sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen.

Inclusieve kinderopvang

De eerste twee onderzoeken gaan over kinderopvang voor kinderen met een extra zorg- of ondersteuningsbehoefte. Er zijn in Nederland verschillende opvang- en zorgvoorzieningen. De meeste kinderen vinden een geschikte plek in de reguliere kinderopvang in Nederland. Andere kinderen vinden een plek in de reguliere opvang met extra hulp en begeleiding van pedagogische medewerkers, bijvoorbeeld in de vorm van plusopvang. Daarnaast zijn er specifieke zorgvoorzieningen, zoals een medisch kinderdagverblijf. 

Om meer zicht te krijgen op de praktijk van kinderopvang net een extra ondersteuningsbehoefte, ook wel inclusieve kinderopvang, is een verkennend onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en de zoektocht van ouders naar passende opvang en zorg. Met deze onderzoeken wil de minister een beter beeld krijgen van vormen van inclusieve kinderopvang die kinderopvangorganisaties samen met gemeenten en/of zorgpartijen bieden. Daarnaast is de notitie van het College voor de Rechten van de Mens  waarin ze de overheid oproept om kinderopvang inclusiever te maken een aanleiding voor het onderzoek.

Voor meer informatie over de onderzoeken download de gehele kamerbrief in de bijlage of ga naar de website van de Rijksoverheid.

 

Downloads

De volgende bestanden zijn bijgevoegd aan dit artitel: