Ontwikkel je mee aan de MAO-tafel?

Op 15 september is onze netwerkregisseur, Vera Naber samen met bestuurlijk ambassadeur Astrid Ottenheym, met een groep betrokkenen uit ons netwerk in gesprek gegaan over de contouren van de MAO-tafel. Hierdoor kunnen we de volgende stap zetten in het vormgeven van de MAO-tafel: de invulling van de deelnemers. Wil je meedenken over de inrichting van de MAO-tafel? Laat het ons weten!

Op 15 september is onze netwerkregisseur, Vera Naber samen met bestuurlijk ambassadeur Astrid Ottenheym, met een groep betrokkenen uit ons netwerk in gesprek gegaan over de contouren van de MAO-tafel waarover we eerder schreven in het nieuwsbericht van 28 juni 2022. De MAO-tafel zal gevormd gaan worden door betrokkenen uit het MAO-netwerk: partners uit alle sectoren die lokaal/regionaal werken aan de samenwerking tussen onderwijs, zorg en jeugd die willen bijdragen aan het netwerk als geheel en samen een kerngroep vormen. Aan de tafel zullen naast de netwerkregisseur mensen gaan deelnemen van verschillende disciplines (zoals jongeren, ouders, professionals, directeuren, inhoudsdeskundigen); “the whole system in the room”.

Kernvraag

De kernvraag aan de MAO-tafel is: wat hebben praktijkmensen nodig om de verbinding tussen onderwijs en zorg in de praktijk te versterken en daarin concrete en praktische stappen te maken? En, op welke manier kunnen goede voorbeelden op meer plekken gedeeld en ingezet worden en tot duurzame, werkbare afspraken leiden? 

De MAO-tafel draagt daarmee in belangrijke mate bij aan de strategische koers van het netwerk als geheel.

Wensen over de invulling en bedoeling 

Bij de ontwerpsessie werd uitgewisseld over de gewenste plek die deze tafel zal innemen ten opzichte van de rest van het netwerk, er werden beelden uitgewisseld over de bedoeling en ten slotte werd ingegaan op de gewenste outcome. Duidelijk is dat het netwerk behoefte heeft aan een MAO-tafel die een afspiegeling is van het netwerk als geheel, waar (ook) veel praktijkervaring en kennis van de werkvloer aanwezig is en waar men beleidsvoornemens kan spiegelen en agenderen. Ook wil men meedenken bij vastgelopen (nieuwe) praktijken en een vraagbaken zijn voor de Onderwijs-Zorgtafel. Tegelijk moet het niet het zoveelste ‘overlegorgaan’ zijn en zich onderscheiden van andere netwerktafels. 

Als er knelpunten zijn waarvoor er een verandering van het stelsel nodig is, kan dit op deze manier geagendeerd worden. De OnderwijsZorg-tafel en de MAO-tafel maken gezamenlijk afspraken over waartoe de verbinding verder kan dienen en hoe het netwerk van MAO benut kan worden om te leren en ontwikkelen, en om ervaringen op te halen en te brengen.

De vervolgstap: wat we zoeken

We zoeken deelnemers vanuit verschillende perspectieven - opvang, onderwijs, ontspanning en ondersteuning & zorg - die willen meedenken en ontwikkelen aan de MAO-tafel. Het ontwerp van de MAO-tafel is niet in beton gegoten en dat zal blijvend in ontwikkeling zijn. De deelnemers aan de MAO-tafel zullen dus ook mee ontwikkelen aan de opdracht, vorm en verbinding met de OnderwijsZorg-tafel. 

Heb je interesse in een plek aan de MAO-tafel en/of wil je graag je ideeën over de invulling van de MAO-tafel met ons delen? Laat het ons weten via metandereogen@vng.nl, dan nemen we contact op.