Vernieuwde stroomschema’s aanvragen TLV

Een leerling heeft een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) nodig om toegang te krijgen tot gespecialiseerd onderwijs. Met deze stroomschema's kunnen scholen vaststellen bij welk samenwerkingsverband zij die toelaatbaarheidsverklaring kunnen aanvragen.

<meta charset="utf-8">Het systeem voor afgifte van toelaatbaarheidsverklaringen voor het gespecialiseerd onderwijs is complex en roept veel vragen op. Regionale verschillen tussen samenwerkingsverbanden, schoolwisselingen en verhuizingen van leerlingen leiden tot onduidelijkheid, onenigheid en (soms) calculerend gedrag. De discussies die hiervan het gevolg zijn kosten veel tijd en geld, en zorgen voor onzekerheid bij ouders, leerlingen en scholen. Dit is een vorm van onnodige bureaucratie die niet ten goede komt aan de leerlingen met een ondersteuningsbehoefte.

Meer duidelijkheid

De vernieuwde stroomschema’s moeten bijdragen aan meer duidelijkheid en minder discussie. Samenwerkingsverbanden, scholen, sectororganisaties en vertegenwoordigers van ouders en leerlingen trekken samen met het ministerie van OCW op om onnodige bureaucratie, onduidelijkheid en onrechtvaardige situaties bij grensverkeer tussen samenwerkingsverbanden verder tegen te gaan.

Deze stroomschema’s zijn opgesteld conform huidige wetgeving. Knelpunten in die wetgeving worden hiermee niet opgelost. Hier gaat de werkgroep TLV onder regie van OCW de komende periode verder mee aan de slag. Download de stroomschema’s in de bijlage onderaan dit bericht.

Vragen

Neem bij vragen over deze stroomschema's contact op met de helpdesk van Het Steunpunt Passend Onderwijs: helpdeskpassendonderwijs@povosi.nl.

Downloads

De volgende bestanden zijn bijgevoegd aan dit artitel: