Dialooginstrument ‘Laat geen kind achter’ overhandigd aan Martijn Sanders (OCW)

Op 1 juni is door bestuurlijk ambassadeur Astrid Ottenheym en onze netwerkregisseur Vera Naber het dialooginstrument ‘Laat geen kind achter’ overhandigd aan Martijn Sanders, directeur Kansengelijkheid en Onderwijsondersteuning bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Martijn Sanders: ‘Ik denk dat het dialooginstrument goed kan bijdragen aan het verbinden van elkaars drijfveren om daarmee kinderen te helpen in wat zij nodig hebben en de context waarin zij opgroeien te versterken.’

Het instrument is het resultaat van een denktank binnen Met Andere Ogen waarin de afgelopen anderhalf een brede vertegenwoordiging van professionals (leerkrachten, wetenschappers en bestuurders) en ervaringsdeskundige ouders en jongeren met elkaar in gesprek ging over hoe gebouwd kan worden aan een pedagogisch ecosysteem, de basis waarin kinderen en jongeren opgroeien.

Werkelijke opgave

Op veel plekken is de zoektocht hiernaar gaande en zijn hulpmiddelen en handreikingen in de maak (zie bijvoorbeeld ook het bericht over de ‘Wegwijzer pedagogische basis voor gemeenten’ van het NJi. Vanuit Met Andere Ogen dragen we met dit instrument bij aan deze ontwikkeling. Het is geen kant en klare oplossing maar kan vooral behulpzaam zijn aan het gesprek dat lokaal en regionaal nodig is tussen de diverse betrokken perspectieven en organisaties zoals de gemeente, opvang, onderwijs, zorg en jeugdhulp. Tevens biedt het inspiratie voor de vragen die er toe doen om tot de werkelijke opgave te komen waar we gezamenlijk voor staan en waarbij het perspectief van het kind en de jongere steeds in het midden worden gezet.

Astrid Ottenheym: ‘Het aangaan van een gesprek dat ertoe doet, vereist moed en openheid naar elkaar. En bereidheid om naar elkaar te luisteren en te leren met vallen en opstaan. Ik hoop dat dit instrument kan inspireren om in de eigen organisatie, de eigen regio dat gesprek aan te durven gaan.’

Zelf aan de slag met het dialooginstrument?

Het dialooginstrument is gepresenteerd door Astrid Ottenheym tijdens de dialoogavond #12 van 22 maart. Kijk de avond hier terug. Wil je zelf ook aan de slag met het dialooginstrument? Je kunt deze hier downloaden of vraag de gedrukte versie aan via bijgaande formulier. Klik hier om het formulier in te vullen.

Goede voorbeelden

Met Andere Ogen inspireert regio’s met goede voorbeelden om daarvan te leren en de volgende stap te zetten in de eigen ontwikkeling op lokaal of regionaal niveau. Wil je ook een goed voorbeeld delen of ondersteuning krijgen bij het regionaal impact maken? Neem dan contact met ons op via de mail.