Masterclasses Be Smart Start

Smart Start werkt samen met ouders, jongeren en professionals, aan preventie van problemen die van generatie op generatie overgaan. Want álle kinderen en ouders verdienen de beste kansen op een goede toekomst. Ze doen dat op basis van data, onderzoek en kennis. Voor wie nieuwsgierig is naar het Smart Start-denken en -werken en wil weten hoe je zelf aan de slag kunt, wordt in september voor de tweede keer een serie masterclasses Be Smart Start georganiseerd.

In de masterclasses brengen we de toolkits Datageletterdheid en Design Thinking in de praktijk, voor wie met of voor jeugd en gezinnen werkt, in welke rol dan ook. Deze toolkits vind je terug op het digitale platform www.besmartstart.nl

Drie opties

Er zijn drie opties. Je kunt ervoor kiezen om beide masterclasses te volgen en vergroot daarmee je Datageletterdheid en leert te werken volgens de methode Design Thinking. Of je kiest voor alleen de masterclass Datageletterdheid of de masterclass Design Thinking. Je start altijd met een dagdeel introductie Smart Start. 

Introductie Smart Start

Alle masterclasses beginnen altijd met een introductie op het Smart Start-denken en –werken. Tijdens de introductie ontmoet je andere deelnemers en wordt je voorkennis op peil gebracht. Want, wat is intergenerationele overdracht? En wat willen we met Smart Start bereiken? Hoe pakken we dat aan? Je krijgt inzichten over armoede, veiligheid en gezondheid. Ook hoor je over de werkwijze met projecten, urgentie en ontwikkelde innovaties van Smart Start.

Na de introductie volg je masterclasses over Datageletterdheid en /of Design Thinking.

Masterclass Datageletterdheid

Tijdens de masterclass Datageletterdheid maak je kennis met data- en analyses. Data helpt om complexe vraagstukken vanuit een ander perspectief te benaderen en te onderbouwen. Je leert hoe je data kunt inzetten om kinderen en gezinnen beter preventief te helpen. Wat is data en welke vormen zijn er? Welke technieken zijn er om data te analyseren? Waarop moet je letten als je datagedreven wilt werken? Dit zijn vragen waar je mee aan de slag gaat in deze masterclass, aan de hand van praktijkvoorbeelden in het programma Smart Start. 

De masterclass Datageletterdheid wordt gegeven door het onderzoeksinstituut Centerdata en bestaat uit twee bijeenkomsten van elk één dagdeel. 

Masterclass Design Thinking

De andere masterclass gaat in op het toepassen van Design Thinking, naast data een vast onderdeel van Smart Start-denken en doen. Design Thinking is een ontwerpmethode waarbij je in verschillende stappen toewerkt naar één of meerdere oplossingen voor een maatschappelijk vraagstuk. Daarbij staat de mens centraal; de ervaringen en behoeften van de doelgroep zijn cruciaal bij het ontwikkelen van oplossingen. Tijdens deze module doorloop je zelf de verschillende stappen en ontwikkel je ter plekke al effectieve (preventieve) oplossingen voor een Smart Start-vraagstuk.

De masterclass Design Thinking wordt gegeven door Smart Start en Make Day. Deze masterclass bestaat uit twee bijeenkomsten van elk één dagdeel.

Meer informatie en een overzicht van de data en de kosten vind je op de website van Be Smart Start