12 december 2023

Netwerkbijeenkomst Veenendaal: van samenwerken word je betere professional

Samenwerken begint met elkaar ontmoeten, elkaar leren kennen. Dat moet je organiseren, anders gebeurt het niet, of te weinig, want iedereen heeft het druk met zijn eigen werk. Op een Netwerkbijeenkomst gebeurt het wel: ruim vijftig professionals uit primair en voortgezet onderwijs, van de JGZ en leerplicht, van jeugdhulp en de gemeente én iemand van de bibliotheek, ze waren er allemaal op de Netwerkbijeenkomst over interprofessioneel samenwerken die de gemeente Veenendaal op 9 november 2023 organiseerde in samenwerking met netwerk Met Andere Ogen.

Wethouder Dylan Lochtenberg was er ook. ‘In eigen kring, op onze eigen eilandjes, kennen we elkaar goed. Vanmiddag gaan we de eilanden met elkaar verbinden’, schetste hij als doel van de middag. Dat gebeurde in het eerste uur plenair, met een aantal inspirerende verhalen. Daarna verspreidden de deelnemers zich zo gemixt mogelijk over de inspiratietafels om concrete casussen met elkaar te bespreken waarbij je alleen door interprofessioneel samen te werken tot de beste oplossingen komt.

Betere professionals

De onderwijs- en jeugdprofessionals in Veenendaal hebben een grote behoefte om samen te werken, zo blijkt weer op deze middag over interprofessioneel samenwerken. Het is een hele opgave om de juiste vraag boven tafel te krijgen en dat lukt alleen als je dat samen doet. Met elkaar beschikken we over enorm veel expertise. Dat maakt ons wel eens ongeduldig: we weten samen zoveel, waarom komen we dan niet sneller vooruit? Hoeveel bijeenkomsten als deze hebben we nog nodig om samenwerken echt tot een tweede natuur te maken? Waarschijnlijk kúnnen we niet zonder bijeenkomst als deze, omdat het altijd weer nodig is een aanleiding te hebben elkaar op te zoeken, met elkaar in gesprek te gaan, elkaar te leren kennen.

Bijna iedereen steekt dan ook zijn hand omhoog als de wethouder aan het einde vraagt: vond je deze middag nuttig bestede tijd? Natuurlijk zijn er altijd wensen over wat je ook had willen leren, of anders had willen doen, maar dat professionals blijvend met elkaar in gesprek moeten gaan, omdat ze daar betere professionals van worden, daarover is iedereen het eens.

Verslag

Download het gehele beeldende verslag in de bijlage.

Downloads

De volgende bestanden zijn bijgevoegd aan dit artitel: